תכנון גינה במושב – ומשהו על הקשר בין הפנים והחוץ….



תכנון גינה הוא לטעמי חלק בלתי נפרד מהאדריכלות ועיצוב הפנים שלו. הנה דוגמא:

בית ישן במושב משגב דוב עבר שיפוץ גדול. עבודות האדריכלות ותכנון הפנים היו יסודיות, וכללו, בנוסף לשיפוץ כללי של הבית הקיים, גם תוספת של קומת מרתף.

אחת הבעיות העיקריות בבית הישן הייתה היחס בינו ובין הגינה שלו. זאת גינה ענקית, אלא שכמעט ולא  נוצלה בעבר, מכיוון שלא היה קשר בינה ובין הבית: הסלון פנה לחזית  הצדדית, ואלו הגינה האחורית , הגדולה יותר, היתה במפלס נמוך יותר. מה עשינו?


 עיצוב הכניסה לבית :

לפני עבודות הבניה והשיפוצים – לבית היתה כניסה מסכנה למדי, עם גג רעפים כבד מעליה. שביל הגישה לדלת הכניסה מוביל לקר אטום – לא נעים להכנס כך הביתה.



 הכניסה לבית, לפני שיפוץ הבית

הכניסה לבית, לפני שיפוץ הבית


מה עשינו?

החלפנו את גגון הרעפים המסכן בפרגולה גדולה, ועליה מטפס ירוק. מדרגות הכניסה שונו, ועכשיו הן פונות לכיוון הנכון. הן גם הורחבו והוגדלו, כדי ליצור הרגשה נעימה יותר בכניסה לבית.

מצד שמאל אפשר לראות את מרפסת הדק הענקית שנבנתה בצמוד לסלון. תיכנון הגינה נעשה כך, שמרפסת זו מחוברת למפלס הכניסה במדרגות עץ רחבות ומזמינות.



 
הכניסה לבית, אחרי  שיפוץ הבית

הכניסה לבית, אחרי שיפוץ הבית


כמו באדריכלות ובעיצוב פנים, כך גם בתכנון הגינה – לפעמים הפרטים הקטנים הם שעושים את כל ההבדל, שמשרים את הקסם:



 ספסל בכניסה לבית

ספסל בכניסה לבית



 חצר הכניסה לבית, מכיוון מרפסת הדק

חצר הכניסה לבית, מכיוון מרפסת הדק



 פרט מחצר הכניסה

פרט מחצר הכניסה



 פרט מחצר הכניסה

פרט מחצר הכניסה


גדר לגינה : בחרנו בגדר רשת קלה וזולה יחסית, מתוך כוונה שהיא תתכסה במהרה במטפסים ירוקים ופורחים, ותעלם כליל תחתם…

תכנון  גינה  אחורית:

כך זה נראה במקור – קומת עמודים לא מנוצלת מתחת לבית פונה לגינה האחורית. הסלון, בקומת הכניסה שמעליה, פונה הצידה וממש לא מחובר לגינה:



 צדו האחורי של הבית

צדו האחורי של הבית – הבית מפנה את גבו לגינה הגדולה


במסגרת עבודות הבניה והשיפוצים, קומת המרתף נסגרה והפכה להיות חדר משפחה חם ועליז, המחובר ישירות לגינה האחורית – גן עדן לילדים ולחבריהם. לצד הסלון נבנתה מרפסת דק ענקית, מכוסה בפרגולה. מרפסת זו  גבוהה ממישור הגינה האחורית, וכדי לחבר בינהן בנינו שורה של מדרגות דק רחבות. שימו לב – המדרגות מתחלקות לכמה קבוצות, בצורות וברחבים שונים. כך נוצרת תחושה של מעבר טבעי בין אזור לאזור. כך גם הרווחנו פינת ישיבה קטנה נוספת לצד הבית, בעלת אופי מאוד שונה..



 הבית מכיוון הגינה האחורית, לאחר גמר השיפוץ

הבית מכיוון הגינה האחורית, לאחר גמר השיפוץ



מדרגות רחבות מחברות בין המרפסת לגינה האחורית

מדרגות רחבות מחברות בין המרפסת לגינה האחורית



 פינת ישיבה נוספת נוצרה במדרגות היורדות לגינה האחורית

פינת ישיבה נוספת נוצרה במדרגות היורדות לגינה האחורית



 פינת ישיבה נוספת נוצרה במדרגות הירידה לגינה

פינת ישיבה נוספת נוצרה במדרגות הירידה לגינה


והנה המרפסת היוצאת מהסלון. במרכזה שולחן עץ כפרי, גדול  ומזמין. כשהמבוגרים יושבים לאכול לידו, הם יכולים עדיין להשגיח על הילדים הקטנים המשחקים בגינה האחורית! שימו לב – בפינה השמאלית הרחוקה של הגינה יש טרמפולינה לילדים, ואליו התינוקת ישנה לה בערסל התלוי מקורות העץ..



 מרפסת הדק היוצאת מהסלון

מרפסת הדק היוצאת מהסלון


הרבה עץ, הרבה ירוק – וגם הרבה צבע….



 פינה במרפסת הדק

פינה במרפסת הדק



 מרפסת הדק היוצאת מהסלון

מרפסת הדק היוצאת מהסלון


עוד לימון חמוץ במיוחד. ממנה עשינו לימונדה: מתחת לגינה האחורית נמצא משום מה מקלט, השייך למושב כולו. השתמשנו במבנה מדרגות המקלט בתור קיר אחורי לעמדת מנגל. פתח המילוט של המקלט נמצא בקדמת התמונה, כמבנה בטון מכוער. חיפינו אותו בעץ, כשמעליו – אריחי בטון מצוירים – והוא נראה כאלו רצינו שיהיה שם….



 פינת המנגל בחצר האחורית

פינת המנגל בחצר האחורית



באתר הנפלא HOUZZ הופיעה כתבה על האדריכלות ועיצוב הפנים של הבית הזה.

 תכנון והקמת הגינה – קלדרון אדריכלות נוף